web stats
diashow
Jukka Kivimäki

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Jukka Kivimäki

Jukka Kivimäki

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Tulisiko alueneuvottelukunnat valita yleisillä vaaleilla?

 
Tulisiko alueneuvottelukunnat valita yleisillä vaaleilla?
 
Mäissä kunnallisvaaleissa on jällen noussut esiin kysymys Helsingin seudun kuntien yhdistämisestä yhdeksi metropolikaupungiksi. Mikäli näin tehdään, heikkenee päättäjien suhteellinen paikallistuntemus olennaisesti. Tämä on olennainen syy vastustaa kuntaliitosta.
 
Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat jo nykyisellään niin suuria, että valtuutetuilla on vaikeuksia samaistua tasapuolisesti kaikkien kaupunginosien asioihin. Kuinka paljon vaikeampaa se olisi yhdistetyssä mammuttikunnassa? Selvästi vaikeampaa. Mikäli kuntia yhdistetään, tulee samalla päätösvaltaa siirtää paikallistasolle.
 
Nykyinen kuntalaki ei tunne järjestelmää jossa kunnan osalla olisi oma vaaleilla valittu paikallisvaltuusto.  Sen sijaan Kuntalain 27§ edellyttää kunnan valtuuston järjestävän kunnan osa-aluetta koskevaa hallintoa.
 
Espoossa kaupungin asukkaiden näkemyksiä oman alueensa ajankohtaisista hankkeista ja kehittämissuunnitelmista välittävät alueneuvottelukunnat, ne myös antavat lausuntoja mm. aluettaan koskevista kaavahankkeista, Vantaalla vastaavassa tehtävässä toimiin aluetoimikunnat.
 
Espoossa alueneuvottelukunnat valitaan alueella toimivien yhdistysten edustajista ja kokoonpanon päättää järjestökenttää edustava alueneuvottelukunta työryhmä. Vantaalla jäsenten vaalin suorittaa kaupunginhallitus.
 
Alueneuvottelukuntatyöskentelyn puutteena on, ettei se varsinaisesti päätä mistään eikä todellinen kosketuspinta alueiden asukkaisiin muodostu kovin laajaksi. Järjestökentän ulkopuoliset asukkaat eivät välttämättä edes tiedä alueneuvottelukuntien olemassaolosta, saati osaavat kääntyä niiden jäsenten puoleen omine ajatuksineen alueen kehittämisestä.
 
Nykymalli ei suurkunnassa ole riittävä. Paikalliselle tasolle olisi tuotava lisää päätöksentekovaltaa. Vaikka useimpia kunnallisia palveluja on mielekästä tuottaa keskitetysti, on paikallisella päätöksentekoelimellä oma roolinsa tilaajan edustajana. Paikallisella tasolla päätetään ollaanko kunnallisiin palveluihin tyytyväisiä, jos sellaista asiaa edes voidaan kollektiivisesti päättää.  Suurimmissa linjauksissa rooli lausunnon antajana on oikea, paikallisesti vaikuttavissa asioissa paikallisen elimen tulee osallistua varsinaiseen päätöksentekoon.
 
Miten kuntalaisten ja aluetta edustavan neuvottelukunnan keskinäistä vuorovaikutusta voidaan lisätä. Eräs tapa olisi tuoda neuvottelukunnan kokoonpano suoraan kuntalaisten päätettäväksi. Toinen tapa on lisätä tietoa alueneuvottelukuntien työskentelystä ja mahdollisuudesta vaikuttaa niiden kautta kunnalliseen päätöksentekoon. Kuntalain 30 § mahdollistaa kunnallisen kansanäänestyksen, joka voidaan toteuttaa myös kunnan osa-aluetta koskevana. Voisiko alueelliset neuvottelukunnat olla kunnallisen kansanäänestyksen aihe?
 
Tuleva valtuustokausi on aikaa kehittää neuvottelukuntien työskentelyä. Mikäli niiden roolia vahvistetaan ja asiaa koskevat säädökset sen tuolloin sallivat, saataisi vuoden 2012 kunnallisvaalien yhteydessä olla myös alueneuvottelukuntia koskeva äänestys.
 
Jukka Kivimäki
Matinkylä-Olari alueneuvottelukunnan vpj.
SDP:n kunnallisvaaliehdokas

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten testien osuus ovat edelleen korkeita Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Samalla rokotuskattavuus on noussut hyvää tahtia ja vakavien tautitapausten muoto on vähentynyt aiemmista epidemiahuipuista.

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos (Kok.).

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Uusi puheenjohtaja Kaikkonen avasi suhtautumistaan Rydman-välikysymykseen

Antti Kaikkonen piti tänään ensimmäisen mediatilaisuutensa yhdessä muun puoluejohdon kanssa tultuaan sitä ennen valituksi keskustan puheenjohtajaksi...

Lue lisää »

SDP:stä varoitus kokoomukselle: “Olisi painajaismainen palkanalennus”

Kokoomuksen kerrotaan hyväksyneen puoluekokouksessaan linjakseen sen, että sunnuntailisät eivät olisi enää turvattu lakisääteisesti, vaan ne...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »