web stats
diashow
Jukka Kivimäki

Jaa eteenpäin

Jukka Kivimäki

Jukka Kivimäki

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Voiko järjestelmälliseltä ilkivallalta suojautua?

 
Kesän ja syksyn mittaan meitä Matinkylän asukkaita on jälleen kohdannut huolestuttava ilmiö: Järjestelmällinen ilkivalta etupäässä grafiittien ja naarmutusten muodossa.. Jo useamman vuoden ajan on ollut havaittavissa, että ilkivallan kohteeksi joutuu kerta toisensa jälkeen aina samat rakennukset ja pihapiirit, kunnes vihdoin kohde vaihtuu johonkin toiseen, jota vuorostaan ryhdytään systemaattisesti turmelemaan. Tällä erää systemaattinen turmelu on kohdistunut esimerkiksi Matinkulman ja Matinraitin ympäristön kiinteistöihin ja pysäköintialueisiin.  Aiemmin systemaattisen ”terrorin” kohteena on ollut mm. Elsankujan kiinteistöt. Yksittäisille kiinteistöille kohdistuneet kertakustannukset ovat saattaneet nousta tuhansiin euroihin.
 
On turha tuudittautua ajatukseen että kyseessä olisi tekojensa seurauksia ymmärtämättömästä nuorisosta tai humalaisten päähän pistoilta. Silminnäkijöiden mukaan kyse on ollut autoilevista miehistä. Arvoautolla kohteelle, töhryt seiniin, naarmut laseihin yms. ja pikaisesti pakosalle, siinä miesten toimintatyyli. Vahinko vain ettei rekisterinumeroita ole saatu ylös.
 
Ilkivalta ei ole rajoittunut töhrimiseen. Jopa ulko-oven kahvoja on puoliksi irrotettu ja ruuvit heitetty hiekkaan. Siis kyse on puhtaasta kiusanteosta.
 
Miten me kaupunkilaiset voimme suojautua tämän kaltaiselta toiminnalta. Onko meidän alistuttava siihen että elinympäristömme vaatii ympärivuorokautista valvontaa? Onko meidän varustettava kotimme ympäristö välineillä, jotka jatkuvasti valvovat omaa toimintaamme ei toivottujen vierailijoiden ohella? Onko meillä muuta mahdollisuutta?
 
Mitenkä jatkuva tekninen valvonta vaikuttaisi omaan asumismukavuuteemme? Osa meistä tuntisi olonsa entistä turvallisemmaksi, mutta toiset saattaisivat ahdistua jatkuvan silmällä pidon alla olosta. Merkitsisikö se voittoa niille jotka ovat kotejamme turmelleet? 
 
Ilkivallan tekijöiden itseteosta -kiinnijäämisriskiä toki lisäisi jos entistä tehokkaammin tarkkailisimme myös naapurustomme asioita. Mutta missä kulkee lähimmäisestä välittämisen ja ahdistavan uteliaisuuden raja? Sitä tuskin voimme yksiselitteisesti määritellä. Olisiko sittenkin niin että yhteisten alueiden tarkkailu tulisi järjestyä yhteisöjen ja yhteiskunnan taholta. Julkista valtaa tuskin kiinnostaa kenenkään yksityiselämä, kunhan pysytään kaidalla polulla. Julkiseen valtaan me suomalaiset olemme tottuneet luottamaan.
 
Espoon kaupunki on kohtuullisella tarmolla huolehtinut grafiittien poiston omista kiinteistöistään. Tämä on jälkihoitoa eikä poista ”tautia”. Toiminta tuntuu meidän kaikkien kukkaroissa. Olisiko aika siirtyä ennakoivaan toimintaan ja ulottaa se myös yhteisiin alueisiin ja asukkaiden kiinteistöjen julkisivuihin.
 
Jukka Kivimäki
Matinkylä-Seura Ry
Puheenjohtaja

Uutiset Espoo.fi

Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto: Otaniemeä kehitetään monipuolisena kaupunginosana

Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti, että Otaniemen keskuksen jatkokehittämistä viedään eteenpäin Senaatti-kiinteistöjen ja Aalto-korkeakoulusäätiö sr:n esittämien tavoitteiden ja periaatteiden pohjalta. Otaniemi-Keilaniemi alue on Espoon tärkein innovaatiotoiminnan keskittymä...

Lue lisää »

Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote elokuu 2020

Espoon yritystutkimus 2020 toteutetaan elo-lokakuussa. Espoon väestö oli vuoden 2020 kesäkuun lopussa ennakkotietojen mukaan 291 100 asukasta. Lomautettujen määrä laskenut toukokuun huippulukeman jälkeen, kokonaan työsuhdetta vailla olevien määrä kasvanut maaliskuusta lähtien.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Tämä lasikatto on vielä rikkomatta – Maria Teikari pyrkii Akavan johtoon: ”Lopullinen kimmoke oli huoli ay-liikkeen tulevaisuudesta”

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava valitsee itselleen puheenjohtajan reilun kahden viikon päästä. Toinen tähän mennessä kisaan...

Lue lisää »

Ministeri Kiuru: ”Jos pakkokaranteenia rikkoo, rangaistuksena voi olla sakkoa tai vankeutta”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan riskimaista kotimaahan matkustavat tullaan määräämään jatkossa viranomaispäätöksellä...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Viitanen: Arvonnousuverolla ehkäistäisiin verosyistä tehtäviä muuttoja

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkisti tänään selvityksen, jonka mukaan suuria omaisuustuloja saaneet muuttavat selvästi muita...

Lue lisää »

SDP:n Filatov: On syytä selvittää, miten lainsäädäntöä uudistamalla voitaisiin lisätä etätyötä

SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov pitää tervetulleena toimihenkilöliitto Erton esitystä palkansaajien lakisääteisestä oikeudesta etätyöhön. Erto...

Lue lisää »