web stats
diashow
Jukka Kivimäki

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Jukka Kivimäki

Jukka Kivimäki

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tietotori

Voiko järjestelmälliseltä ilkivallalta suojautua?

 
Kesän ja syksyn mittaan meitä Matinkylän asukkaita on jälleen kohdannut huolestuttava ilmiö: Järjestelmällinen ilkivalta etupäässä grafiittien ja naarmutusten muodossa.. Jo useamman vuoden ajan on ollut havaittavissa, että ilkivallan kohteeksi joutuu kerta toisensa jälkeen aina samat rakennukset ja pihapiirit, kunnes vihdoin kohde vaihtuu johonkin toiseen, jota vuorostaan ryhdytään systemaattisesti turmelemaan. Tällä erää systemaattinen turmelu on kohdistunut esimerkiksi Matinkulman ja Matinraitin ympäristön kiinteistöihin ja pysäköintialueisiin.  Aiemmin systemaattisen ”terrorin” kohteena on ollut mm. Elsankujan kiinteistöt. Yksittäisille kiinteistöille kohdistuneet kertakustannukset ovat saattaneet nousta tuhansiin euroihin.
 
On turha tuudittautua ajatukseen että kyseessä olisi tekojensa seurauksia ymmärtämättömästä nuorisosta tai humalaisten päähän pistoilta. Silminnäkijöiden mukaan kyse on ollut autoilevista miehistä. Arvoautolla kohteelle, töhryt seiniin, naarmut laseihin yms. ja pikaisesti pakosalle, siinä miesten toimintatyyli. Vahinko vain ettei rekisterinumeroita ole saatu ylös.
 
Ilkivalta ei ole rajoittunut töhrimiseen. Jopa ulko-oven kahvoja on puoliksi irrotettu ja ruuvit heitetty hiekkaan. Siis kyse on puhtaasta kiusanteosta.
 
Miten me kaupunkilaiset voimme suojautua tämän kaltaiselta toiminnalta. Onko meidän alistuttava siihen että elinympäristömme vaatii ympärivuorokautista valvontaa? Onko meidän varustettava kotimme ympäristö välineillä, jotka jatkuvasti valvovat omaa toimintaamme ei toivottujen vierailijoiden ohella? Onko meillä muuta mahdollisuutta?
 
Mitenkä jatkuva tekninen valvonta vaikuttaisi omaan asumismukavuuteemme? Osa meistä tuntisi olonsa entistä turvallisemmaksi, mutta toiset saattaisivat ahdistua jatkuvan silmällä pidon alla olosta. Merkitsisikö se voittoa niille jotka ovat kotejamme turmelleet? 
 
Ilkivallan tekijöiden itseteosta -kiinnijäämisriskiä toki lisäisi jos entistä tehokkaammin tarkkailisimme myös naapurustomme asioita. Mutta missä kulkee lähimmäisestä välittämisen ja ahdistavan uteliaisuuden raja? Sitä tuskin voimme yksiselitteisesti määritellä. Olisiko sittenkin niin että yhteisten alueiden tarkkailu tulisi järjestyä yhteisöjen ja yhteiskunnan taholta. Julkista valtaa tuskin kiinnostaa kenenkään yksityiselämä, kunhan pysytään kaidalla polulla. Julkiseen valtaan me suomalaiset olemme tottuneet luottamaan.
 
Espoon kaupunki on kohtuullisella tarmolla huolehtinut grafiittien poiston omista kiinteistöistään. Tämä on jälkihoitoa eikä poista ”tautia”. Toiminta tuntuu meidän kaikkien kukkaroissa. Olisiko aika siirtyä ennakoivaan toimintaan ja ulottaa se myös yhteisiin alueisiin ja asukkaiden kiinteistöjen julkisivuihin.
 
Jukka Kivimäki
Matinkylä-Seura Ry
Puheenjohtaja

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten testien osuus ovat edelleen korkeita Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Samalla rokotuskattavuus on noussut hyvää tahtia ja vakavien tautitapausten muoto on vähentynyt aiemmista epidemiahuipuista.

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos (Kok.).

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

STT:n tiedot: Väkivaltaisessa maineessa olevan rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen huumeita suomalaisille katujengeille

Ruotsalaisen, äärimmäisen väkivaltaisessa maineessa olevan Dödspatrullen-rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen ja yrittäneen salakuljettaa...

Lue lisää »

Ruotsissa kaksi räjähdystä

Ruotsissa Tukholman seudulla on tapahtunut tänään kaksi räjähdystä. Ensimmäinen räjähdys tapahtui Tukholman eteläpuolella Huddingessa sijaitsevassa...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »