web stats
diashow
Jukka Kivimäki

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Jukka Kivimäki

Jukka Kivimäki

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tietotori

Pk aloite: Monitasoisen kuntarakenteen käyttöönotto Suomessa

Monitasoisen kuntarakenteen käyttöönotto Suomessa

Suomessa on yli 400 itsenäistä kuntaa, joiden väkiluku vaihtelee kahdesta sadasta asukkaasta yli puoleen miljoonaan asukkaaseen. Peruskuntien pinta-ala vaihtelee alle kymmenestä neliökilometristä  lähes kahteenkymmeneen tuhanteen neliökilometriin. Selvää on, ettei kaikien kuntien hallinolliset tarpeet ole samanlaisia.

Väkirikkaissa kunnassa, samoin kuin kuntaliitosten tuloksena syntyneissä pinta-alaltaan laajoissa kunnissa, kuntalaisia lähellä olevat asiat päätetään yhä enemmän heistä etäällä tai puhtaasti virkamiesvoimin. Kuntalaisten suorat  vaikuttamismahdollisuudet ovat samalla kaventuneet.

Vuoteen 1956 saakka kunnallishallinnossa tunnettiin käsite taajaväkinen yhdyskunta. Taajaväkisellä yhdyskunnalla oli oma itsehallinto, vaikka se samalla oli edelleen osa suurempaa peruskuntaa. Nykyisin esimerkiksi Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakuntahallinto toteutuu useampi tasoisena.   Suurempien kuntien alueilla  perusseurakunnat muodostavat seurakuntayhtymiä, joiden kirkkovaltuustot valitaan välittömillä vaaleilla samanaikaisesti perusseurakuntien seurakuntaneuvostojen kanssa.

Vuoden 2004 kunnallisvaalien yhteydessä valittiin välittömillä vaaleilla myös Kainuun maakuntavaltuusto, joka käyttää päätösvaltaa  Kainuun maakunta- kyntayhtymässä. Kokeilulain 4 § mukaan ”Maakunta huolehtii maakunnan suunnittelusta, alueiden kehittämisestä, terveydenhuollosta, sosiaalihuollosta ja koulutuksesta sekä niiden rahoituksesta siltä osin kuin nämä tehtävät kuuluvat maakunnan toimialaan tämän lain mukaan.”

Esitän, että SDP edustajiensa kautta vaikuttaa Suomen kunnallishallinnon rekenteeseen ja pyrkii tuomaan kuntien asukkaille sekä suurkunnan että kuntalaisia lähellä olevan pienen kunnan hyviä puolia. Samalla esitän, että SDP tutkii mahdollisuuksia välitömillä vaaleilla valitun kunnalishallinnon toteutasisesta useampiportaisena.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten testien osuus ovat edelleen korkeita Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Samalla rokotuskattavuus on noussut hyvää tahtia ja vakavien tautitapausten muoto on vähentynyt aiemmista epidemiahuipuista.

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos (Kok.).

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

STT:n tiedot: Väkivaltaisessa maineessa olevan rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen huumeita suomalaisille katujengeille

Ruotsalaisen, äärimmäisen väkivaltaisessa maineessa olevan Dödspatrullen-rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen ja yrittäneen salakuljettaa...

Lue lisää »

Ruotsissa kaksi räjähdystä

Ruotsissa Tukholman seudulla on tapahtunut tänään kaksi räjähdystä. Ensimmäinen räjähdys tapahtui Tukholman eteläpuolella Huddingessa sijaitsevassa...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »