web stats
diashow
Jukka Kivimäki

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Jukka Kivimäki

Jukka Kivimäki

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Espoon kehittäminen kaupunkina

Espoon kehittäminen kaupunkina

Espoon kaupunkirakenne

Espoon kaupunkirakenteen leimaavin piirre on integroituminen osaksi suuremman naapurikunnan, Helsingin kaupunkiseutua. Siksi Suomen toisiksi suurimmassa kaupungissa ei ole samanlaista voimallista ydinkeskustaa kuin sitä pienemmissä, valtakunnan osien aluekeskuksina toimivissa kaupungeissa. Espoo onkin kaupunkirakenteeltaan kuin joukko toisiinsa kiinni kasvaneita pikkukaupunkeja. Esimerkiksi väkiluvultaan Matinkylä-Olarin ja Espoonlahden suuralueiden kokoiset kaupungit on suomalaisittain tyypillisiä. Tämän kokoluokan kaupungeilla on asiaan kuuluvat keskustapalvelu, niin kaupallisella sektorilla, kuin julkisen hallinnonkin puolella. Espoossa on oikein kehittää tasapuolisesti kaikkien kaupungin osien aluekeskuksia.

Kaupungin suunnittelussa kannattaa pohtia,

miten säilyttää ns. keskusta-asumisen alueella kävelyetäisyydellä olevat lähipalvelut ja  alueellisen ydinkeskustan tavoitettavuus suorilla joukkoliikenneyhteyksillä
miten pientaloasuinalueet parhaiten integroituu alueellisiin keskustoihin
miten järjestää liikkuminen alueellisiin keskustoihin sekä niiden välillä
miten limittää asuin- ja liikerakentaminen sekä teolliselle tuotannolle varatut alueet

Kannattaa myös pohtia niitä  ratkaisuja,  joilla  muusta kaupunkirakenteesta erilleen rakennetut kauppakeskukset liitetään kokonaisuuteen.

Espoon kasvu

Mikäli haluamme espoolaisen nuorison asettuvan aikuisikäisenäkin Espooseen, tarvitsemme lisää sekä keskusta-asuntoja että pientaloalueita.Espoolainen yritystoiminta tarvitsee myös uutta muualta muuttavaa  osaamista, eikä Espooseen muuttamisen pidä koitua kohtuuttoman kalliiksi. Espoolaisuuden hinta, siis asumisen hinta  Espoossa on pysyttävä kohtuullisena. Kaupungin kasvun pitää olla hallittua, mutta ei liiaksi hillittyä.

Yhteiskunnan palvelut

Yhteiskunnan palveluissa on varauduttava mielummin todellista suurempaan kuin alimitoitettuun kasvuun. Erityisesti tämä koskee kaavoitusta. Julkista rakentamista ei toki pidä tehdä kovasti etuajassa, mutta oikea-aikaisesti, ei vasta ongelmien kaaduttua päälle. Kaupungin tehtävänä on myös omistaa pysyvä julkinen kaupunkirakenne ja tuottaa sen säännöllisesti tarvitsemat toiminnot. Pidempiaikaisesti tarvittavat palvelut kannattaa ensisijaisesti toteuttaa kaupungin omissa tiloissa ja omana palvelutuotantona. Lyhytjänteiset toiminnot voidaan hankkia ostopalveluna.

On myös lukuisia julkisia palveluita, jotka kannattaa toteuttaa lähikuntien yhteisinä toimintoina. Tällä hetkellä näin tehdään mm.:
terveydenhuollon
pelastustoimen
joukkoliikenteen
jätehuollon ja
ammatillisen koulutuksen alueella.

Myös kirjastotoiminnassa on käytännön tasolla yhteistoimintaa. Yhteistoimintaa pitäisi lisätä esim. kaupunginsuunnittelussa. Eräs pohdittava näkökohta on asuminen ja työssäkäynti eri kunnissa    ja tämän vaikutus  palveluiden tarpeeseen.

Elinkeinopolitiikka

Espooseen tarvitaan työpaikkoja. Espoossa on monen suomalaisen ja jopa monikansallisen yrityksen pääkonttori tai merkittävä sivukonttori. Nämä eivät kuitenkaan työllistä valta osaa Espoolaisista, vaan niiden rinnalle tarvitaan palvelualojen yrityksiä ja niihin osaavia ammattilaisia. Vaikka emme Espooseen lisää ns. savupiipputeollisuutta toivoisikaan on Espoossa tarve myös teollisiin työpaikkoihin. Kiinailmiöksi kutsuttu työpaikkojen katoaminen on puraissut kovasti myös Espoota.

Erityisesti houkuttelisin Espooseen korkempaan  osaamista vaativaa teollista tuotantoa. elektroniikan proto- ja lyhytsarjavalmistuksen lisäksi myös biotekniikka luo näitä työpaikkoja. Luonnollisesti Espoon kokoisesta kaupungista löytyy aina uutta tekemätöntä työtä rakentajille, asentajille ja erilaisten huoltotehtävien ammattilaisille.

Yritystoimintaa tuetaan mielestäni parhaiten:
yritysrankentamista kehittävällä kaupunkisuunittelulla
ammatillisella koulutuksella
mahdollistamalla kohtuuhintainen asuminen
joustavalla työpaikkaliikenteellä
tarjoamalla näkyvyyttä alkaville yrityksille ja niiden liikeideoille



Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten testien osuus ovat edelleen korkeita Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Samalla rokotuskattavuus on noussut hyvää tahtia ja vakavien tautitapausten muoto on vähentynyt aiemmista epidemiahuipuista.

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos (Kok.).

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Punakynä iski, hallitus poisti lakkolakien sukupuolivaikutuksia – esimerkkinä hoitoala

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai perjantaina valmiiksi riitaisen mietinnön työrauhalaista, jota Petteri Orpon (kok.) hallitus on edistänyt...

Lue lisää »

Ammattiliitoilta sapekasta palautetta lakkolakimietinnöstä: ”Mitä tahansa elinkeinoelämä pyytää, sen hallitus mukisematta toteuttaa”

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä lakko-oikeuden rajoittamiseen liittyen. Työrauhalainsäädäntöä...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »